Grilované kuracie mäso patrí nepochybne k najobľúbenejším druhom. Možno si myslíte, že každý môže hodiť kuracie mäso na gril a urobiť z neho šťavnatú pochúťku. Ale pozor - nie je to také jednoduché, ako sa môže zdať. Ak nechcete mať vysušené alebo spálené kúsky, je dôležité dodržiavať správny postup. My vám teraz poradíme, ako sa stať majstrom grilovania.
Zaujíma vás, ktorá časť kuracieho mäsa je najvhodnejšia na grilovanie? Môžeme vás uistiť, že na tom nezáleží. Môžete grilovať celé kurča, stehno alebo kuracie prsia. Je skrátka len na vás, pre čo sa rozhodnete. Základným pravidlom je však marináda, ktorá je v prípade kuracieho mäsa veľmi dôležitá. Kuracie mäso je samo o sebe nevýrazné a môže sa ľahko vysušiť. To naozaj nechcete!
Napadlo vám niekedy, že grilovanie kuracieho mäsa môže byť niekedy nebezpečné? Neplatí to len pre grilovanie, ale pri kuracom mäse všeobecne, je dôležité byť opatrný od nákupu až po prípravu. Uistite sa, že mäso nezapácha, nie je po dátume spotreby.
Trvanlivosť hydinového mäsa je pomerne krátka. Preto je dobré spotrebovať ho najneskôr deň po kúpe alebo ho nechať zamraziť.
Potom môžete mäso naložiť do marinády raz, dva. Mäso nakrájajte, okoreňte podľa chuti, zalejte dostatočným množstvom oleja a môžete pridať aj cesnak. Marinovanú mňamku vložte do chladničky a nechajte ju odpočívať. To je všetko! Teraz môžeme prejsť k samotnému grilovaniu. Pripraviť prepečený a šťavnatý kus mäsa nie je také náročné, keď viete, ako na to!
Pripravte si marinádu na grilované kuracie prsia, ktorá dodá mäsu skutočný šmrnc.
Čo budete potrebovať?
Suroviny:
Samotný postup bude hotový behom chvílky. Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, sójovú omáčku, ocot, cukor, cesnak, worcester, soľ a korenie. Kuracie prsia poprepichujte vidličkou, vložte do misky, zalejte marinádou a uložte do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Po grilovaní môžete posypať nakrájanou petržlenovou vňaťou a pokvapkať citrónom.
Hotové grilované mäso musí byť dostatočne prepečené - nie krvavé! Vnútorná teplota by mala byť aspoň 77 °C. Len tak sa zabráni prítomnosti rôznych parazitov a patogénov, ktoré by vám mohli pokaziť pôžitok z jedla.