Rozpáľte záhradný gril: menu pre vegetariánov a vegánov

19. decembra 2023 ∙ 5 min čítanie

Máte už dosť grilovaného mäsa alebo očakávate návštevu, ktorá uprednostňuje vegetariánsku alebo vegánsku stravu? Potom vám budú užitočné naše tipy na chutné bezmäsité menu, ktorého príprava je jednoduchá - zvládne ju každý.

Grilovanie nemusí byť len o mäse

Slováci sú milovníkmi záhradného grilovania. Často však zabúdajú na to, že nemusí ísť len o mastné mäso, z ktorého vám je občas zle. Grilovanie môže byť aj svieže, zdravé a chutné. Dôležité je nebáť sa vyskúšať niečo nové a dať šancu aj ingredienciám, o ktorých možno počujete prvýkrát v živote. Príďte si vychutnať grilovanie, po ktorom vám nebude zle. Ako sa pripraviť?

Ako pri každom grilovaní, aj tu je dôležitá správna príprava záhradného grilu. Či už máte plynový gril alebo gril na drevené uhlie, dajte si čas na jeho rozohriatie na ideálnu teplotu. Nezabudnite si pripraviť aj ďalšie príslušenstvo ku grilu, ktoré budete potrebovať (náradie, ihly, kameň na pizzu alebo chlieb).

Nákupný zoznam: polovica úspechu

Ak vegánske jedlo na grile pripravujete prvýkrát, určite sa oplatí urobiť si plán, presnejšie povedané, zostaviť si menu. To vám nielen uľahčí nakupovanie, ale aj prácu pri príprave. Takže ceruzku a papier a môžete začať písať.

Grilovaná zelenina nikdy nesklame

Teraz sa vráťme k otázke, čo dať na gril. S dobre pripravenou zeleninou neurazíte žiadneho vegetariána ani vegána. Či už ide o prílohu alebo hlavné jedlo. Na grilovanie sa hodia cukety, baklažány, ale aj papriky, kukurica, špargľa, huby a ďalšie pevnejšie druhy. Podobne ako mäso, aj zeleninu je potrebné vopred marinovať. Grilujte ju, kým nezíska chrumkavú štruktúru a výraznú chuť.

Vedeli ste, že môžete grilovať aj ovocie?

Grilované ovocie si môžete vychutnať nielen ako sladkú bodku, ktorá pri grilovaní zvyčajne chýba, ale aj ako svieži doplnok k výraznejším syrom. A aké ovocie je vhodné na grilovanie? Vyskúšajte grilovaný melón, banány, broskyne, marhule alebo hrušky. Vďaka cukru v ovocí získajú príjemnú karamelovú chuť.

Aké alternatívy mäsa si zvolíte?

V súčasnosti je na trhu viacero zaujímavých alternatív. Pre vegetariánov existujú rôzne syrové pochúťky, pre vegánov napríklad seitan (vyrobený z pšeničnej bielkoviny), tempeh (vyrobený zo sójových bôbov), tofu alebo známejšie sójové mäso.

Ak máte radi klobásky, hamburgery a párky na grile, ani to nie je problém. Aj v bežných supermarketoch dnes nájdete alternatívy, ktoré sú najčastejšie vyrobené z vyššie uvedených surovín. Môžete však aj improvizovať a pripraviť si vegánske hamburgery doma. Nie je to nič zložité. Zvyčajne ide o placky vyrobené zo strukovín a inej zeleniny.

Pohrajte sa s dochucovaním

V tomto prípade hrá správne korenie alebo marináda ešte väčšiu úlohu ako pri príprave mäsa. Alternatívy mäsa, ako je tofu, sója alebo seitan, nemajú veľmi výraznú prirodzenú chuť. Preto skutočne záleží na tom, aké koreniny, bylinky alebo dochucovacie omáčky použijete.

Základný recept na marinádu, ktorým nikdy nič nepokazíte, je zmiešať olivový olej so soľou, čiernym korením a obľúbenou bylinkou (sušenou alebo čerstvou). Výraznejšiu chuť však dodá aj sójová omáčka alebo worcester. Pri používaní marinád a korenín kupovaných v obchode si len dávajte pozor na ich zloženie. Skontrolujte, či neobsahujú zložky živočíšneho pôvodu.

Experimentovať môžete aj s inými prísadami:

  • Korenie a bylinky: chilli, sušený cesnak, zázvor, koriander, kurkuma, rasca, oregano, bazalka, šalvia, mäta. Jednoducho to, čo vám rastie v záhrade. Nebojte sa pustiť uzdu svojej chuti a fantázii.
  • Ovocie: do marinád je najlepšia limetková, pomarančová alebo citrónová šťava.
  • Chuť dodá aj aromatický sezamový olej (pozor, s tým naozaj opatrne), chilli pasta, balsamikový ocot. Skvelou prísadou je aj trstinový cukor, ktorý na grile karamelizuje.

Časom sami zistíte, ktoré kombinácie vám najviac vyhovujú. Potom budete mať rodinný recept na marinádu, s ktorým sa môžete pochváliť.

Máte tip na dip?

Zdajú sa vám grilované jedlá suché? Pripravte si čerstvý šalát a, samozrejme, rôzne omáčky alebo dipy. Stačí zmiešať rastlinný jogurt s bylinkami a soľou a základný dip je na stole za okamih. Ak chcete niečo exotickejšie, zvoľte napríklad ajvar, chutney, hummus alebo si pripravte cesnakový, čili alebo kôprový dip.

Využite moderné príslušenstvo na grilovanie

Ingrediencie sú nevyhnutné, o tom niet pochýb. Ak však chcete, aby sa vaše grilovanie stalo naozaj jedinečným zážitkom a aby ste podávali niečo, čo nikde inde nenájdete, poobzerajte sa po príslušenstve ku grilu. V ponuke nájdete kamene na pizzu, ako aj špeciálne liatinové panvice, ktoré sú určené špeciálne na použitie na grile. Hodiť sa vám budú aj ihly a grilovacie náradie.

Žiada váš žalúdok a chuťové bunky o pozornosť? Pustite sa do grilovania a tentoraz to skúste inak. Uvidíte, že si to vychutnáte.

Nezmeškajte zľavy ani novinky

Mám záujem o odber newsletteru

Zľavy

Výpredaj

Novinky

Odber je možné kedykoľvek odhlásiť